Afval scheiden is vooral iets van de afgelopen jaren. Voorheen werd afval veel minder gescheiden, omdat men er nog niet zo mee bezig was en het veel minder in het nieuws kwam. Vandaag de dag wordt voor meer dan 50% van het afval een manier van scheiden gevonden. Het scheiden van glas is een oudere vorm van afval scheiden, omdat er al sinds lange tijd een manier voor de inwoners van Nederland is gevonden om het glasafval te kunnen scheiden. In sommige gemeentes staan glasbakken, terwijl je in andere gemeentes tegen een zeer gereduceerd tarief een glasbak huren kan.
De glasbak
Alle glazen potten, flessen en overig verpakkingsglas gooi je in de glasbak. Drinkglazen en glazen schalen horen dan juist weer bij het restafval. Spiegels of glazen ruiten kunnen ingeleverd worden bij de milieustraat. Dit glas mag nooit in een glasbak gedeponeerd worden. 71% van de flessen in Nederland worden gerecycled, mede doordat glas oneindig gerecycled kan worden. Je helpt het milieu dus wel degelijk als je jouw glasafval in de bak deponeert.
Recyclen
Het recyclen van glas gaat over verschillende trajecten. Allereerst is het aan ons als consument om het glas goed en juist te scheiden, zodat de verwerkingsbedrijven hier geen hinder van kunnen ondervinden. Vervolgens wordt het glasafval opgehaald door de containers van de gemeente. Hier wordt het glas gescheiden op de vuilstortplaats. Onderscheid wordt er onder andere gemaakt in kleur van het glas en type en dikte. Het grove glas wordt vervolgens afgebroken en in kleinere stukjes gehakt. Het metaal tussen het glas wordt met behulp van een magneet gescheiden van het glas. Het papier of plastic wordt middels zuigkracht uit de berg glas gezogen en al het overige afval wordt er met behulp van andere technieken uit verwijderd. Belangrijk om te weten is dat er in een berg van 1000 kilo glas, maximaal 25 gram vervuiling mag zitten. Het is daarom des te belangrijker om enkel lege glazen flessen of potten in de bak te deponeren. Een glazen potje met voedselresten zal dus niet gewaardeerd worden. Een andere manier om gerecycled glas te verwerken, is middels een rooster. Dit rooster werkt als het ware als een zeef, waardoor de grootste hoeveelheid vervuiling achter blijft op het rooster. Dit geroosterde glas komt op een band terecht, waar menselijke handen de overige vuilresten er met de hand tussen vandaan halen. Als het glas eenmaal aan de norm voldoet, wordt het schoongespoten om het de volgende keer voor nieuw verpakkingsmateriaal te kunnen gebruiken.